29 d’octubre 2007

Canvi climàtic (I)

No us confoneu: les paraules de Rajoy de l’altre dia restant importància a les teories sobre el canvi climàtic no tenien base científica. Només era part de l’estratègia del “si tu dius blanc, jo dic negre”. Per això puc salvar-me en no donar-li la raó al tio Mariano.

I és que cada vegada sóc més escèptic en tot el renou que estan muntant amb el suposat calfament global. Pense que tinc la suficient formació acadèmica universitària com per a poder opinar amb una sòlida base científica sobre el tema. I la notícia que vaig poder llegir ahir al diari Público (pàg. 7), va ser per a arrencar-me els pocs pèls que encara em queden al cap. Era una entrevista feta a Antonio Ruiz de Elvira, físic i assessor científic d’Al Gore El titular ja era suficientment alarmista com per a aventurar-me a la lectura de l’article: “Si Groenlandia se deshiela, el agua inundará Sevilla”. En un principi, aquesta afirmació ja és falsa, ja que la descongelació de tot el gel groenlandès equivaldria a una pujada del nivell de la mar de 7 metres, i Sevilla està a 20 metres sobre aquest nivell. Però bé, imaginem que en comptes de dir “Sevilla” ha dit “Doñana”. En aquest cas no li faltaria la raó, de la mateixa manera que si jo dic que si cau un gran meteorit sobre Elx el palmerar desapareix. Però la qüestió és la següent: es descongelarà Groenlàndia?

Ni en el més pessimista del ja de per sí pessimista informe del IPCC (panell intergovernamental sobre el canvi climàtic) s’arribaria a una temperatura suficient com per a fondre més que una mínima part d’un enorme tros de gel de més de 3.000 metres de profunditat a algunes desenes de graus sota zero. Si alguna cosa s’està discutint en sectors científics seriosos és si davant un hipotètic calfament terrestre, Groenlàndia guanyaria o perdria gel. És cert que l’illa està veient com les glaceres costaneres retrocedeixen des de fa més d’un segle, però també és cert que l’augment de temperatura està provocant a l’interior una major acumulació de gel procedent de l’intensificació de les precipitacions de neu.


En cas de ser negatiu el balanç, l’IPCC pronostica una elevació del nivell de la mar de ¡¡¡ 10 centímetres !!! En el cas de la NASA, aquest augment està xifrat en 4 cm (veure figura). No sé, però crec que es queda un poc per davall del nivell necessari per a inundar “el altar myjor de la Catedral de Sevilla” o “la costa de Huelva, Cádiz, la Huerta de Valencia...”.




I això és només el titular. Per a no cansar-vos més, ho deixe de moment aquí. En el següent article entraré a comentar el cos de l’entrevista. No té desperdici.

4 comentaris:

Puntos de vista y ... nada más ha dit...

M’agradaria poder escriure en catalá peró em sembla que encara no es posible. Aixó que vás dir el meu bloc es veritat. Es més fácil aprendre catalá a Budapest o Dublín que a Badajoz o Sevilla.

Molt macu el teu blog.

amelche ha dit...

Jo pense que millor no comprovar-ho... Millor no saber si puja 4 o 20 cms. Més val reduïr els nivells de contaminació i procurar que no haja canvi climàtic ni res paregut.

I, pel que fa al teu comentari en el meu blog, hi ha un altre viatge al pont de desembre amb la mateixa agència amb la que vam anar a la Serra de Grazalema: http://www.trasventura.com/webs/galeriaFut.php?numgal=2 Si tens e-mail, t'envie el programa. Jo estic pensant en anar, pero encara no se si aniré.

Miss Erfolg ha dit...

Mmmm, saps?? M´ha agradat el text, no entenc res de climatología ni de geografia aixina que no el puc valorar. De tota manera, m´encanta la gent que planta cara à això que s´ens ven com veritat, una pena que no hi haja més gent com tu.. les coses funcionarien una mica millor si la gent no es creguera tot el que sent como si fóra veritat divina. Tanmateix je m´ha adonat que als últims anys no hi ha tardor ni primavera, és a dir, passem del fred hivern à les chauds temperatures de l´estiu en un obrir i tancar d´ulls. Potser que sigan coses meues o potser simplement que tanto bombo que se l´està donant al canvi climátic haja afectat al meu termóstat :P. Ciao!

Des del Raval d'Elx ha dit...

PUNTOS DE VISTA... Y NADA MÁS: Per a no saber escriure en català, la veritat és que ho fas molt bé. El pitjor català és el que no s'escriu ni es parla.

AMELCHE: Jo pense que el rigor científic sense interessos ha d'estar per davant de tot. Desviar el nostre activisme ecològic cap a problemes que encara no estan ni molt menys clars és deixar de banda problemes que ja estem patint, com la destrucció d'hàbitats pel urbanisme desaforat o la destrucció dels nostres rius.

Llàstima que treballe els dissabtes i no puc fer viatges llargs fins que no tinga vacances, però ja m'enteraré d'algun viatge per aquella zona quan puga. Gràcies per la informació.

MISSERFOLG: Bé, una de les característiques del clima mediterràni és que estem a mig camí entre les masses d'aire tropicals i les polars, així que és normal que hi hagen canvis de temperatures bruscos segons ens afecten unes o altres. No és estrany estar un dilluns en mànega curta i un dimecres amb jaqueta. Aquestos canvis son molt menys freqüents en llocs com Canàries o Anglaterra, clarament dominats per una classe de masses d'aire.

Tens tota la raó dient que tot aniria molt millor si tots i totes no ens creguérem tot allò que ens diuen els mitjans de comunicació i intentàrem contrastar punts de vista. Els seria molt més difícil enganyar-nos i manipular-nos. Seria un dels pilars d'una vertadera democràcia.

Gràcies a totes i tots pels vostres comentaris.