19 de setembre 2007

Manipulacions

A l'Estat espanyol portem ja unes quantes reformes educatives, amb canvis de matèries, cicles, edats obligatòries d'escolarització, etc. Els centres educatius, tant se val si són públics o privats, han de cenyir-se als plans corresponents i als continguts, objectius i procediments plasmats a les currícula de cada assignatura. Les conselleries d'educació de cada comunitat autònoma han de vigilar que a cada centre s'acompleixca aquest currículum oficial obligatòriament.


Bé, tot això és perfectament normal i ocorre a la major part de països. No sol ser notícia el sistema educatiu d'un país en les pàgines internacionals. Però si aquest país és Veneçuela i el seu president triat democràticament a les urnes és Hugo Chávez, la cosa canvia. Ahir la notícia més important d'America Llatina era aquesta: "CHÁVEZ AMENAZA CON CERRAR LOS COLEGIOS PRIVADOS QUE RECHACEN LA SUPERVISIÓN ESTATAL" (El Mundo, 18-09-07). El titular, que en sí no és fals, està marcat per aquestes "puntadetes sublimilals" en forma de "amenaçar", "prohibir", "controlar", que rodegen sempre a les notícies relacionades amb Chávez. D'aquesta manera el lector, oient o televident reforça l'opinió de que és un dictador tirànic fet a les velles maneres.


El nou pla d'estudis plasmat en les Escoles Bolivarianes és un ambiciós projecte que persegueix una educació integral del xiquet des dels zero anys (incloent el dinar diari al col·legi) dins d'un esperit crític on els continguts de les matèries es preparen atenent primer a les especifitats locals per a després anar a l'escala regional, nacional, continental i mundial. Intenta donar una òptica nacional veneçolana integrada dins el seu àmbit natural com és América Llatina i no com fins 1998, pràcticament integrada dins els Estats Units. Aquest pla es pot fer possible gràcies a l'increment del presupost educatiu provinent dels ingressos del petroli després de la "criticada" nacionalització dels hidrocarburs. S'està adquirint material informàtic, eines per als tallers, material esportiu i tot el necessari per a formar al xiquet fora de l'entorn de carències que caracteritzava a l'educació pública d'altres etapes. N'hi ha molt més dins aquest pla però seria molt llarg d'explicar degut a l'ambició del projecte. Per a més informació: www.oei.es/quipu/venezuela/Escuelas_Bolivarianas.pdf


Però d'això poc sabrem pels mitjans de comunicació. El què ens queda és la "tirania" de Chávez. Pocs presidents han patit tanta manipulació com aquest. La informació relativa a la no renovació de la llicència de RCTV és un exemple molt clar. En http://www.rctv.net/ podem veure en directe una televisió tancada (¿?) pel tirà, canal que també es pot veure a Veneçuela per cable. Els montatges que es van fer durant la protesta contra el "tancament" van ser espectaculars. Un exemple: http://www.youtube.com/watch?v=f4oTUciyqho .


Per desgràcia, no molta gent desconfia del què li conten els mitjans de comunicació i decideix obtindre un altre punt de vista de les notícies. D'aquesta manera seran dolents aquells que els magnats dels mitjans decideixquen per interessos propis o per qualsevol altra raó. Dubtem, per favor, dubtem sempre.


- El dubte és el principi de la sabiduria. (Aristòtil)

- El dubte: escola de la veritat. (F. Bacon)

- Sense dubte no hi ha progrés. (C. Darwin)

- Es mesura la inteligència d'un individu per la quantitat d'incerteses que és capaç de suportar. (I. Kant)

- Sempre que ensenyes, ensenya a dubtar d'allò que ensenyes. (J. Ortega y Gasset)

3 comentaris:

amelche ha dit...

I jo me queixe de la educació a Espanya... Uffff!

bruixot ha dit...

Ua, Chávez no se va, ua...:). Cuando estuve en Canadá coincidí con más de un estudiante venezolano...allí tienen internet gratuito en casa...
Es difícil juzgar una situación sin estar en el país donde ocurre guiándose sólo por los medios de comunicación. Chávez habrá hecho cosas buenas o malas, pero creo que ha acercado muchas políticas sociales a la gente más desfavorecida.

Des del Raval d'Elx ha dit...

Chavez està aconseguint ser una de les grans figures del estrenat segle XXI. Un president d'un estat de segona fila que no ha de demanar-li permís al gran amo per a fer allò que creu que és millor per al seu poble. Tant de bo foren els nostres polítics la meitat de valents que Chavez (amb les seues virtuts i defectes, és clar, com tots).