Sembla ser que el Govern estatal vol impulsar noves mesures per a fomentar l'estalviament d'energia i d'aigua. Aquestes afecten directament a les butxaques de la gent que porta poca cura pel que fa a no malbaratar uns recursos cada vegada més preats. Es tracta dels famosos trams de tarificació. Com més alta siga la facturació, major preu es pagarà per unitat de mesura. Tanmateix, s'abaratiran els consums baixos per a premiar a gent conseqüent amb el medi on viu.
La idea, en principi, no és gens dolenta. Quan s'han desenvolupat milers de campanyes de conscienciació, d'educació, quan s'ha advertit dels riscos que comporta l'esgotament de recursos hídrics i el calfament planetari, quan la gent s'ha cansat de sentir allò del "consum responsable", s'ha comprovat que l'afany consumista implica una sèrie de conductes que entren en contradicció amb els valors que es pretenen inculcar. A més, la proliferació de vivendes unifamiliars, amb els seus jardins, fanals, piscines, etc. intensifiquen els grans consums. Així que, com s'ha comprovat en altres ocasions, la única cosa que queda és tocar allò que crea una consciència major: la butxaca.
De ben segur, la mesura tindrà resultats positius. És trist, però és així. Una societat capitalista, individualista, hedonista, egoista, consumista i alguns altres -istes més, no té la intenció de renunciar a cap plaer, més encara si el veí del costat segueix gaudint del seu balafiar. Benvinguda siga doncs aquest nou sistema de tarificació.
Però no tot és tan bonic. Per sobre d'aquest model planeja una important conseqüència negativa. I aquesta no és una altra que la intensificació de les desigualtats socials i de l'agreujament del sistema de privilegis d'algunes persones. Creu algú que la minoria amb més recursos va a deixar de regar el jardins de la seua mansió perquè pagará un euro més per metre cúbic? Apagaran els seixanta fanals que il·luminen el seu idílic paratge per no pagar 200 € més en la factura final de cada mes? D'aquesta manera són ells els qui queden exempts de fer l'esforç estalviador. Mentretant, nosaltres, de nou els pàries, ens toca fer el major sacrifici.
Com corregir aquests defectes del model? De moltes maneres, si s'és valent. Limitar la capacitat de les piscines, obligatorietat en elles de reutilitzar l'aigua d'un any cap a l'altre, consum màxim d'aigua permés, obligatorietat de reg amb aigua depurada per a jardins a partir de una determinada extensió, instal·lació de panells solars a partir de una determinada potència elèctrica contractada... Dotzenes d'idees es poden aplicar amb imaginació i sense por. Però és clar, no és el mateix enutjar a gent com tu o com jo, que fer-ho a gent poderosa que financia el teu partit. No és cert?