19 de desembre 2006

Dimonis radicals


Sé de ben segur que si al 90% de la gent li diguera, només coneixer-los, que sóc de pensament radical els vindria aquesta concepció de mi:

  • És violent.

  • És un exaltat.

  • No té cabuda en la democràcia.

  • Encara no ha entrat en raó.

  • És un intransigent.

  • La seua actitud va contra la convivència.

  • Està a favor del terrorisme.

  • No et juntes massa amb ell.



La generalització del vocabulari dels mitjans de comunicació de masses ha provocat que n'hi hagen mots que han estat condemnats a tindre significats incorrectes o imprecisos. Al igual que en la famosa cita de Joseph Goebbels "una mentida repetida mil vegades es converteix en realitat", ara podriem dir "una incorrecció lèxica repetida mil vegades es converteix en correcta". Podriem parlar molt sobre aquest tema, descobrir quines incorreccions són degudes a traduccions dolentes, ineptitud o a la intencionalidad premeditada d'algú. Deixe a la vostra opinió el pensar de quina mena ha estat la deformació lèxica del mot "radical".

A qualsevol notícia sobre aldarulls, manifestacions violentes, càrregues policials, ideologies "estranyes", etc. li segueix la qualificació de "radical", "radicalisme" o qualsevol dels seus derivats. Tot al mateix sac.

Vegem ara aquestes tres definicions:

RADICALISME:

Corrent de pensament polític que propugna, d'una manera democràtica, reformes profundes o canvis substancials de les estructures polítiques i socials de l'estat.

EXTREMISME:

Tendència a adoptar idees extremes o exagerades, especialment en política.


FONAMENTALISME:

Exigència intransigent de sometiment a una doctrina o pràctica establerta.


Radicalisme procedeix del mot llatí radicalis "pertanyent a l'arrel". El pensament radical no té res a veure amb actituds violentes, irracional i destructores. Les desqualificacions amaguen un pensament que busca les posibles sol·lucions als conflictes socials endinsant-se en l'anàlisi de les arrels del problema. El coneixement de la realitat i les conviccions democràtiques són claus per tal d'aconseguir-ho.

No podem deixar que la manipulació del llenguatge ens puga crear una etiqueta que és justament l'antítesi del què el radicalisme proposa. Des de que el senador dels Estats Units McCarthy emprara el mot "radicals" per a despotricar contra els comunistes, no ens hem llevat de damunt aquesta pesada manipulació.

SÓC RADICAL. ¿Em deixeu dir-ho ara un poc més alt?



3 comentaris:

chimoeneas ha dit...

no confondre amb el "radicalismo" en Argentina, on és un dels partits més moderats.
fora de bromes, un bon blog!

Des del Raval d'Elx ha dit...

Jejeje, això ja és la tergiversació d'una paraula en el seu sentit més dur. Però bé, coses pitjors s'han vist,o no.

Moltes gràcies i salut.

Lengua Bífida ha dit...

Ser moderado en estos tiempos de corrección política es síntoma de mediocridad...
Enhorabuena por tu blog!